Hvorfor velge Look?

For dem som sykler er Look et velkjent merke. Vanligvis kjenner vi dem igjen for deres pedaler, men Look lager også andre komponenter og sykler. Det er med tanke på rammene at Look er i verdensklasse. Dessuten har de litt smalere klikk til pedalene for et mer presist tråkk.

Look er et fransk selskap som begynte å produsere skibindinger i etterkrigstiden. Det var fordi eieren av firmaet, Jean Beyl, eksperimenterte med bindinger etter et fall. Han fant opp dobbeltbindingen slik man ser på blant annet slalåmski. Skoene var nå festet foran og bak, men med mulighet til å skli ut av dem om man skulle falle. Dette førte selskapet videre til sykkelsporten og pedalene kalt PP65 fikk stor påvirkning på sporten.

Jean Beyl med merket Rossignol

Rossignol ble selskapets varemerke nummer 1. Sammen med Dynastar leverte nå selskapet ski, slalåmski, snøbriller og klær til toppturer. De ble en av de mest eksklusive merkene i hele bransjen. Dette var på 50-tallet og enda hadde ikke slalåm-feberen nådd alle. Look dominerte i mange tiår senere og har igjen blitt et merke alle vil ha.

Bernard Hinault vinner Tour de France

Da Bernard Hinault starter Tour de France i 1985 for laget La Vie Claire med den kjente businessmannen Bernard Tapie. Dette var mannen som også ledet Marseille fram til seire i fotball. Tapie hadde klart det å sette sammen de beste sykkellagene med franske syklister. Med den nye pedalen fra Look kunne nå syklistene klikke på seg skoene og få et mer helhetlig tråkk. Bernard beviste seg sterkere enn noen av konkurrentene og vant hele rittet over 3 uker.

Så kom syklene

Beyl og de andre ingeniørene begynte å se videre på å utvikle sykler. De måtte stå ut i mengden og tok inspirasjon fra blant annet magasinet med samme navn. Tapie og de andre visste at sykling var en gentlemans-sport men også en sport med primadonnaer og rikmanns-gutter. De var viktig å ta seg ut, og nesten opptre som modeller for fotografer og tilskuere.

Rammene var av solid karbon og brukte inspirasjon fra andre franske sykkel-merker som La Pierre, men også de italienske som De Rosa og Cinelli. Syklene brukte Shimano gruppe-sett og de legendariske pedalene som fortsatt er en av to mest brukte pedal og cleat-sett.

Look style

Look har en særegne stil på syklene og det er vanligvis det kjente varemerket med fargene rød, hvit, gul og blå som går igjen. Selve fonten er svart. Når man sykler Look er man en stilfull rytter, en som kjenner til sykkelsportens mange fasetter. Er du i tillegg frankofil, er Look en sykkel for deg. I dag kan man kjøpe en Look ramme til rundt 25.000 kroner eller en komplett sykkel for 70-80.000 kroner. Look er elegant, men det koster penger. Pedaler som Look Keo koster rundt 1000 kroner.

Dertil passer bekledning i samme sjanger. Bli en skikkelig rouleur med Look. Det har du fortjent. Look er et populært sykkelmerke i Europa, men i Norge har det bare så vidt begynt å ta seg opp. Derfor kan man virkelig skille seg ut med en Look mellom bena.